Finansowanie sportu

Jak ogólnie wiadomo polityka władz państwowych powoduje luki finansowe w budżetach gmin, stąd konieczne oszczędności. Zajrzyjmy więc do projektu budżetu na przyszły rok . Proponowany jest całkowity wzrost wydatków na kulturę fizyczną w wysokości 75 %, jednak pomijając zawarte w pozycji  pieniądze przeznaczone na modernizację stadionu planowane na 2020 r. wydatki bieżące to 2.612.600 zł przy tegorocznych 2.988.550 czyli obniżka o 12 % .Największe cięcie włodarze proponują w dotacjach na zadania bieżące, czyli dotacje na szkolenie i imprezy sportowe (25 %). Znacznie łagodniej traktują środki przeznaczone na swoją działalność statutową (13%). I tak gospodarze miasta uznali, że to ich jednostka  znacznie lepiej niż kluby rozwija sport w naszym mieście. Projekt budżetu to już nie tylko projekt, ponieważ kwoty przeznaczone na dotacje zostały  uwzględnione w ogłoszonych konkursach i ich zmian nikt nie przewiduje. Na prowadzenie szkolenia sportowego przeznaczono 17% wydatków bieżących na kulturę fizyczną.
  I tak przed nami kolejne ważne dokonanie wpisujące się w historię osiągnięć gospodarza sportu. W ramach kreowania rozwoju sportu i rekreacji wśród mieszkańców miasta obniża dotacje na prowadzenie szkolenia o 25 % z jednoczesną podwyżką cen za wynajem obiektów. Co do konsekwencji, nie wie i nie chce wiedzieć.
   Analiza budżetu miasta i porównania kilku jego pozycji nasuwa jeszcze inne wnioski. Bo przykładowo, jak dotacja na szkolenie sportowe to 450 tys zł., a na Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej 420 tys. zł., czy Książnicę Cieszyńską 1mln 142 tys. zł. to może o ten sport trzeba po prostu zawalczyć. Tak, tylko najpierw trzeba go uporządkować.

<<< powrót do   „Cieszyński sport” >>>