Ile za wynajem ?

Wraz ze zbliżającym się końcem roku i planami na nowy gospodarze sportu naszego miasta postanowili sięgnąć ich zdaniem po jedyne dwa narzędzia kreowania rozwoju sportu, czyli cenniki za wynajem obiektów oraz sposób przyznawania i wielkość dotacji na prowadzenie szkolenia sportowego. O propozycji zmiany uchwały dotyczącej przyznawania dotacji sami autorzy postanowili zapomnieć, więc nie będziemy się nią zajmować. Propozycje cenników to już dłuższy i ważny temat. Podczas październikowych obrad Rady Miasta procedowanie nad jednym wycofał sam autor, a nad dwoma pozostałymi odrzucili w głosowaniu Radni (jeden wstrzymujący się, reszta za). Minął miesiąc i w oczekiwaniu na nowe racjonalne propozycje Radnym proponuje się pod listopadowe obrady … to samo. Już bez zbędnych zdaniem autorów konsultacji społecznych, ale również bez korekt najważniejszych elementów. Analiza stosunku stawki preferencyjnej dla klubów do podanej rynkowej to w przypadku lodowiska 16 %, hali przy al. Łyska 50%, a sali gimnastycznej SSM 100%. (dane z materiałów pod obrady, podobno w obiegu są inne wersje – SSM 88,9%) Taka propozycja zdecydowanie sprzeciwia się założeniom realizowanego przez miasto Programu Rozwoju Sportu na lata 2014-2020. Powyższe propozycje uderzają w określone tam dyscypliny priorytetowe takie jak siatkówka, czy koszykówka, a preferują dyscypliny związane z lodowiskiem, o których nie ma mowy w programie. Na podstawie powyższego można wnioskować, że Rada Miejska będzie głosowała nad projektami uchwał sprzecznymi z obowiązującą inną uchwałą.
Analiza szczegółowa tych propozycji nasuwa pytania o faktyczne intencje autorów. Co nimi kieruje, gdy przykładowo proponują klubom stawkę 20 zł/h na „rolkowisko” w największym miejskim obiekcie, a 40 zł/h w sali gimnastycznej SSM, która nie spełnia warunków do rozegrania meczów rywalizacji na poziomie wojewódzkim?
Propozycje te nie mają za zadanie sprzyjać rozwojowi sportu, a kosztem sportu poprawić kondycję finansową miasta. Gospodarze naszego miasta postanowili zwiększyć dochody poprzez podniesienie stawek za wynajem obiektów sportowych, a obniżyć koszty redukując dotacje na prowadzenie szkolenia sportowego (o 25%). Już w najbliższy czwartek (28 listopada )obrady Rady Miasta i po raz drugi Radni będą decydować. Czy zdecydują się na uchwalenie uchwał sprzecznych z wcześniejszą uchwałą?
Skąd to zamieszanie ? Bo cennik za wynajem obiektów sportowych powinien wynikać z realizowanego pomysłu na sport, którego na razie nie ma.
Już niebawem zajmiemy się dotacjami.
<<< materiały pod obrady >>>

<<< powrót do   „Cieszyński sport” >>>