O nas

Działalność naszego klubu rozpoczęliśmy w listopadzie 2013 roku ustanowieniem Fundacji Talent Cieszyn. Początki to zawiązanie sekcji tenisa stołowego. W niej szkolimy dzieci, młodzież i dorosłych, organizujemy zajęcia ogólnodostępne i turnieje, uczestniczymy w rozgrywkach ligowych. Już w sezonie 2015/16 nasza drużyna wywalczyła awans do III ligi, w której reprezentujemy nasze miasto do dziś. Dzięki wieloletniej i zgodnej współpracy z dyrekcją II Liceum im. Mikołaja Kopernika  w Cieszynie zapewniamy naszym zawodnikom bardzo dobre warunki treningowe, a ich wysoki poziom gwarantuje nasza wykwalifikowana kadra trenerska.

Potrzeba rywalizacji nieformalnych drużyn siatkarskich przyczyniła się do zapoczątkowania działalności naszej drugiej sekcji. Sekcji siatkówki. I tak w 2015 roku we współpracy ze Szkolnym Schroniskiem Młodzieżowym w Cieszynie zorganizowaliśmy cztery Amatorskie Turnieje Piłki Siatkowej oraz rozgrywki pierwszego sezonu Cieszyńskiej Ligi Siatkówki. Startująca właśnie Amatorska Liga Siatkówki’21 jest już jedenastą jej edycją, a każda z nich to zacięta, stojąca na wysokim poziomie sportowym rywalizacja i wspaniała integracja środowiska siatkarskiego naszego powiatu. Dzięki wsparciu naszego niezawodnego sponsora- firmy Sferawent sp.z o.o. sp. k. – od 2017 roku prowadzimy sekcję męskiej siatkówki Talent Sferawent Cieszyn, która w zbliżającym się sezonie reprezentowała będzie nasze miasto w rozgrywkach młodzików i seniorskiej I Ligi Śląskiej. Seniorzy Talent Sferawent Cieszyn w pierwszym swoim sezonie ligowym  (2019/20) awansowali do rozgrywek I Ligi Śląskiej, a w drugim (2020/21) jako pierwszoligowy beniaminek  na 12 rywalizujących drużyn zajęli 6 miejsce.

Wiosną 2018 roku w naszych stronach osiedlił się i zaproponował nam współpracę Janusz Kosmal – trener tenisa ziemnego.  Od tego czasu, w ramach naszej trzeciej sekcji  – tenisa ziemnego – uczy on cieszyńskie dzieciaki tej jakże trudnej technicznie dyscypliny sportu.

Oprócz działalności poszczególnych sekcji regularnie organizujemy turnieje tenisa stołowego i siatkówki w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, zajęcia dla dzieci i młodzieży podczas „Wakacji z Talentem” i „Ferii z Talentem”, siatkarskie rozgrywki 45+, Cieszyńską Ligę Siatkówki Plażowej, angażujemy się w sprawy lokalne związane z rozwojem sportu.

Siatkówka, tenis stołowy i ziemny to dyscypliny, które pomagają rozwinąć inteligencję, zwiększyć koordynację ruchową i świadomość własnego ciała. Są popularne i dają radość od dziecka do późnej starości. Dlatego drodzy rodzice, przyprowadzajcie  swoje pociechy na nasze treningi, a na pewno Wam kiedyś za to podziękują 😊

Prezes

Dariusz Massalski

Fundacja Talent Cieszyn, biuro@fundacjatalent.pl tel. 791 765 550 KRS 0000487712