Program rozwoju sportu (cz.1)

Zgodnie z naszymi przewidywaniami po podziale środków na sport zainteresowanie obradami Cieszyńskiej Rady Sportu spadło (do 7 głosujących na styczniowych obradach), a Rada nadal ma sprawiać wrażenie, że reprezentuje całe środowisko cieszyńskiego sportu. Dlatego ponawiamy nasz apel o umożliwienie wszystkim zainteresowanym udziału w pracach w wygodnej formie komunikacji.
Zanim odniesiemy się do otrzymanej drogą nieoficjalną propozycji programu rozwoju sportu krótkie wyjaśnienie. Propozycje rozwiązań mamy od dawna przygotowane i przemyślane. Jednak dla osiągnięcia sukcesu nawet najlepsze pomysły wymagają właściwej realizacji. Mimo rażącej niekompetencji gospodarza cieszyńskiego sportu nadzieja na jego zmianę jest nikła, a co za tym idzie z realizacją będzie kiepsko. Jednak w trosce o nasze dobro wspólne postaramy się zabrać głos w toczącej się dyskusji.

Założenia do programu rowoju sportu na lata 2021 – XXXX

Na początek wizja i misja.
WizjaMieszkańcy Cieszyna są aktywni fizycznie – nic bardziej słusznego i pełna zgoda.
Stowarzyszenia kultury fizycznej wspierane przez samorząd tworzą bogatą ofertę róznych form sportowej aktywności. Wybitni sportowcy, którzy są wzorem do naśladowania dla młodego pokolenia, mają warunki do rozwoju dzięki odpowiedniej bazie sportowej oraz systemowi wsparcia.  Do tej części nasz zdecydowany sprzeciw.

Bogata oferta (to, czego aktualnie doświadczamy) to wszystko i nic. Rodzice mogą „zapisać” dziecko do wielu sekcji, dzieci błąkają się między sekcjami, koszty utrzymania niedofinansowane kluby zmuszone są przenosić na rodziców i z dnia na dzień obserwujemy, jak wygasają sekcje, z których dotychczas znane było nasze miasto. Jak chodzi o wzorce dla młodego pokolenia to są nimi nie tylko wybitni sportowcy, a „wybitny” to pojęcie względne i często nadużywane.
Misja – konieczna w takich dokumentach, niech będzie.
Co do dalszych założeń to czytamy, że nie będzie dyscyplin priorytetowych. A czym innym jest wybór dyscyplin dla klas sportowych? Cytując inicjatora tych zmian „… zrobimy klasy sportowe i zobaczymy co z tego wyjdzie..” Wyjdzie jak zawsze, a tym sposobem to on właśnie zadecyduje, które to dyscypliny będą priorytetowe, chętnie wyręczając innych. Trudnym do zrozumienia jest również chęć rozdziału sportu młodzieżowego i seniorskiego. To dwa współgrające i przenikające się elementy. To wybitnie uzdolniony kadet występuje w drużynie seniorskiej, a juniorzy rywalizują z oldboyami w amatorskich ligach. To zapewnienie spójności szkolenia sportowego i współpracy międzypokoleniowej.
Naszą propozycję rozwoju sportu podzieliliśmy na trzy działy.

Sport najmłodszych

Nauka podstaw jazdy na łyżwach i pływania dostępna dla wszystkich uczniów szkół podstawowych. Zdecydowanie tak. Do tego dodalibyśmy popularyzację sportu najmłodszych w formie proponowanej przez Akademię Sportowych Nawyków, jako bazę do rozwoju wszystkich dyscyplin. Im więcej takich działań tym więcej wysportowanych dzieciaków z nawykami sportowymi trafi do klubów sportowych. Poznanie ich predyspozycji na tym etapie pozwoli zmniejszyć późniejszą ich migrację między dyscyplinami i pomoże wybrać tą optymalną.

Sport wyczynowy

Dyscypliny priorytetowe, a może dyscypliny, którym patronuje Cieszyn. Jak zwał, tak zwał. Każde miasto od najmniejszego po największe ma takie i z nich jest znane. Żeby merytorycznie je oznaczyć trzeba dobrać jasne i przejrzyste kryteria, które pomogą podjąć decyzję.
My proponujemy taki oto dobór wymagań stawianych dyscyplinom priorytetowym:
– zapewnienie szkolenia dla wszystkich grup wiekowych (w kategoriach dziecięcych, młodzieżowych i seniorskich)
– regularne reprezentowanie miasta w rozgrywkach organizowanych przez związki sportowe,
– tradycje danej dyscypliny w naszym mieście,
– popularność wśród mieszkańców.
Mając już oznaczone dyscypliny priorytetowe w pierwszej kolejności należy przywrócić do prawidłowego funkcjonowania kluby z nimi związane. Aktualny poziom finansowania szkolenia sportowego przez Gminę Cieszyn powinno wesprzeć pięć, maksymalnie sześć dyscyplin i tyle też należy się spodziewać przy zastosowaniu powyższych kryteriów. To do tych dyscyplin powinny trafiać stypendia, nagrody i preferencyjne stawki za wynajem obiektów sportowych. To te dyscypliny powinny zapełniać hale sportowe i stadiony zawodnikami i kibicami.
W dalszej perspektywie mając już prężnie funkcjonujące kluby w dyscyplinach priorytetowych można myśleć o klasach sportowych. Podejmując decyzję o ich utworzeniu trzeba dysponować wieloletnim planem uwzględniającym choćby kontynuację szkolenia w szkołach średnich.
Na wspieranie dyscyplin nie zaliczonych do priorytetowych, a funkcjonujących w mieście, proponujemy przeznaczyć w całości środki z funduszu przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym.

Sport dla wszystkich

To wsparcie  takich form aktywności fizycznej jak wspólne bieganie, rozgrywki lig amatorskich, czy regularne zajęcia grup nieformalnych.

W kolejnych częściach zajmiemy się pozostałymi elementami programu.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do komentarzy i dyskusji.