Siatkarze zakończyli sezon

W ostatnim pojedynku sezonu 2020/21 przegrywamy z KS AZS Rafako Racibórz 0:3 (-23,-23,-26).W każdym z trzech setów przy naszym prowadzeniu, w okolicach 20 punktu nasi rywale odrabiali stratę, by w końcówce przechylić szalę zwycięstwa na swoją korzyść.

Za nami pierwszy sezon w rozgrywkach 1 Ligi Śląskiej. W 22 pojedynkach przy 10 zwycięstwach zdobyliśmy 32 punkty, co w końcowej klasyfikacji na dwanaście drużyn dało nam szóste miejsce (sety 42/41, małe punkty 1836/1821).

Po wspaniałym jak na beniaminka początku rozgrywek i czterech wygranych z rzędu  meczach rozegranych zgodnie z harmonogramem do naszej gry włączyła się epidemia COVID-19. Ciągłe zamiany terminów i braki kadrowe dały przegrane z niżej notowanymi przeciwnikami. Trzytygodniowe przerwy, czy trzy mecze rozegrane w jednym tygodniu to okoliczności nie mające nic wspólnego z prawidłowym cyklem treningowo – meczowym. Dodatkowo przez cały sezon brakowało naszym najważniejszego wsparcia – naszych kibiców. Wszystkie plany związane z uatrakcyjnieniem pojedynków we własnej hali musieliśmy odłożyć na później. Mimo tak niesprzyjających okoliczności, dzięki ciężkiej pracy na treningach i  pełnemu zaangażowaniu w meczach ekipa Michała Zająca osiągnęła duży sukces – szóste miejsce w pierwszym sezonie występów w 1 Lidze Śląskiej.

Nasz grający trener Michał Zając tak podsumował miniony sezon: „Przystępowaliśmy do sezonu w roli beniaminka 1 Ligi Śląskiej, mimo to założeniem była walka o jak najwyższe cele. Personalnie udało nam się skompletować skład, który mógł mocno zmienić układ sił w lidze. Od samego początku wiedzieliśmy kto ostrzy sobie zęby na mistrzostwo i chcieliśmy te plany pokrzyżować. Zaczęliśmy z dużym przytupem. Cztery mecze i 12 punktów, wymarzony start. W momencie, w którym czuliśmy dobrze grę i rozumieliśmy się na boisku jeszcze lepiej, zajrzał do nas coronawirus. Niestety przez dłuższy czas nie trenowaliśmy, a co gorsze wypadliśmy z rytmu meczowego. Po powrocie na boisko długo walczyliśmy ze swoimi słabościami. Przeplataliśmy bardzo dobre momenty z przestojami w grze. Wpłynęło to na osiągane wyniki i porażki w najmniej spodziewanych momentach. Drużyna miała i nadal ma duży potencjał. Czeka nas nabór uzupełniający na przyszły sezon, w którym będziemy chcieli udowodnić, że szóste miejsce w tym sezonie to tylko przyczółek do sukcesu i skutecznej walki o drugą ligę. Bardzo dziękuję prezesowi Dariuszowi Massalskiemu, który mimo bardzo niesprzyjających okoliczności był w stanie zapewnić nam godne warunki do treningu oraz sponsorowi, firmie Sferawent bez której to wszystko by się nie powiodło. Trenerowi Włodzimierzowi Madejowi za wkład i pomoc podczas rozgrywanych meczy. Na koniec chciałbym podziękować zawodnikom, którzy poświęcili mnóstwo prywatnego czasu na to by osiągnąć jak najlepszy wynik. To była przyjemność z wami trenować.”

W sezonie 2020/21 Talent Sferawent Cieszyn wystąpił w składzie:

Szymon Białek, Patryk Chmiel, Kamil Cieloszyk, Szymon Czapla, Mateusz Czyż, Arkadiusz Droździk, Piotr Głuszek, Maciej Michalik, Marek Polok, Tomasz Raszka, Mikołaj Skotarek, Kacper Urbańczyk, Michał Zając, Przemysław Ząber.

Trenerzy : Włodzimierz Madej, Michał Zając.

Zawodnikom i trenerom za wkład pracy , pełne zaangażowanie i godne reprezentowanie marki Talent Sferawent Cieszyn,

firmie Sferawent za wsparcie finansowe

i Gminie Cieszyn za preferencyjną stawkę przy wynajmie hali

DZIĘKUJEMY !

Przed naszymi siatkarzami przygotowania do sezonu „plażówki”, a przed Zarządem ważne decyzje dotyczące nowego sezonu.

W rozgrywkach III ligi możemy uczestniczyć i cieszyć się seniorską siatkówką w Cieszynie dzięki wsparciu finansowemu firmy Sferawent. Zadanie jest współfinansowane ze środków miasta Cieszyna.

Chcesz na bieżąco śledzić nasze działania ? Zapisz się na nasz newsletter :