Tenisiści stołowi rozpoczęli sezon

Po siatkarzach przyszła kolej na tenisistów stołowych. Wczoraj (w środę 2 września) pierwszymi treningami zainaugurowali sezon 2020/21, w którym naszymi trenerami będą Martin Bajger i Miroslav Sklensky .

Martin Bajger –

– gra w tenisa od 43 lat,

–  wychowanek pierwszoligowej drużyny KST Ostrava (dawniej NHKG Ostrava),

– wielokrotny uczestnik mistrzostw Czech (młodzież i dorośli),

– przez 8 lat zawodnik i trener w niemieckim klubie TSF Oberesslingen ,

– 31 lat doświadczenia trenerskiego,

– aktualnie trener kadry młodzików Czeskiego Związku Tenisa Stołowego.

Miroslav Sklensky

– trener w Regionalnym Centrum Utalentowanej Młodzieży w Vyskovie,

– zawodnik 1.Bundesligi  UTTC Kennelbach (Austria),

– trzykrotny mistrz CR juniorów w drużynie,

– dwukrotny mistrz CR juniorów,

-mistrz CR kadetów.

Markowi Kądzieli dziękujemy za wkład w rozwój naszego klubu i życzymy powodzenia w dalszej karierze zawodniczej i trenerskiej.

Treningi rozpoczynamy z podziałem na grupy takie, jak w latach ubiegłych – początkujących i zaawansowanych. Jednak zgodnie z sugestiami trenerów w trakcie sezonu, dla zwiększenia efektywności szkolenia podział ten może ulec zmianie.

Ponieważ ilość młodych ludzi zainteresowanych uprawianiem ping-ponga znacznie przewyższa nasze możliwości organizacyjno-finansowe czasowo wstrzymaliśmy nabór najmłodszych roczników. Przed naszymi najmłodszymi zawodnikami dużo pracy, aby nabyć umiejętności pozwalające na rywalizację na arenie wojewódzkiej.

Grupa zaawansowanych to głównie zawodnicy, którzy będą nas reprezentować w rozgrywkach III i IV ligi Śląskiego Związku Tenisa Stołowego. Pierwsze mecze już 30 września.  W szerokiej kadrze czternastu zawodników mamy nowe nazwiska, ale również – co bardzo nas cieszy – zawodnika, z którym w sezonie 2015/16 awansowaliśmy do III ligi.

Jednym z filarów naszej sekcji tenisa jest również od kilku lat grupa amatorów / sympatyków dla których w ramach tzw. zajęć ogólnodostępnych organizujemy grę w ping-ponga. Dla nich, przygotowujemy szerszą ofertę, bo na to zasługują. Szczegóły już wkrótce.

W aktualnie panujących bardzo trudnych warunkach na pozyskiwanie środków finansowych i bez wsparcia miasta nasz plan działalności sekcji w nowym sezonie będzie bardzo trudny do zrealizowania. Jednak ze wsparciem licznej rzeszy tenisistów stołowych i sympatyków tej dyscypliny – damy radę !